Pengurusan Stress melalui Art Theraphy

Bismillah....

sebab awal March lagi dah sedih-sedih stress...stress 
so kita pun ambil inisiatif pergi kursus ..
hahah inisiatif la sgt kan??

dah ada apa salahnya kita join ....
benda rileks-rileks have fun je 
masuk je dalam class tu nampak ada macam-macam bahan atas meja 

ada color, pen. kertas bagai...
ada costum dan ada alat muzik
group kami duduk kat bahagian costum ...so pakaian utk berlakon la ni 
bantai la weols ni universal tak cenderung sangat ke raah mana-mana 
apa yang dibagi kita buat aje lah...

 jadi keje dgn mek leen ni ..hahahha 

 kursus ni santai , 
dia bagi tajuk, kita bincang dan akan present kat depan 
cara penyampaian tu kena ikut bahan apa yang korang dapat 

 kalau dapat alat muzik 
ko kena la pesent dengan main alat muzik tu , 
macam kami dapat bahan lakonan ko berlakon lah 
dia mita pilih beberapa ombor ikut tahap stress 
pastu present dan group lain teka nombor berdasarkan apa yang disampaikan 
tak pe jangan blur...tak faham pun tak pe ..hahahaha
x penting sgt pun kan 

 kemudian dia bagi kertas dan lukis apa yang terlintas di kepala 
ni gamba Mak Lang...
suke mandi air terjun ye?
yela musim panas ni mandi air terjun la baru nyaman 
tak gitu Mak Lang...jangan lemas di lautan cinta sudah..wakakkakakka 
orang bujang macam awak xpe 

 ni la hasil dari ahli kumpulan kami 
apa yang saya boleh nampak ....kami semua suke kan alam 
nature...mana ada yang lukis buah ke, kereta ke ? gajah ke? 
emas ke? duit ..kan ? 

tapi yang ni memang menarik minat ramai orang 
Lukisan En.Faris ni....
katanya tajuk lukisan art of the darkness 
dia suke gelap malam 
duduk merenung dan bermuhasabah diri 
dan ketenangan malam dalam kegelapan gitu 

 ni pulak kami diarahkan buat gambar Mandala
cuba teka mana mandala saya?
hihih

Maksud mandala dari carian google

Mandala artinya “lingkaran.” Ia sesungguhnya bentuk Yantra yang paling rumit. Ia berwujud dalam segala bentuk dan sifatnya sangat artisitik. Dalam agama Hindu, Mandala digunakan sebagai alat bantu meditasi. Keindahan dari Pura-Pura Hindu terletak dalam jumlah Mandala yang dipahat di batu-batu di dinding Pura. Sebuah Mandala terdiri dari satu pusat dan garis-garis dan lingkaran-lingkaran diletakkan secara geometrik di sekeliling lingkaran. Pusatnya biasanya adalah sebuah titik (Bindu). Kita juga dapat melihat Mandala di Wihara Buddha. Dibalik setiap Mandala terdapat sejumlah besar pikiran-pikiran. Kadang-kadang melihat sebuah Mandala seperti melihat melalui sebuah kaleidoscop.


ni kira cara meluahkan perasaan melalui lukisan 
dan mandala adalah salah satu caranya 


sekian 



4 comments:

wahida said...

la...aku pulak akan bertambah stress kalau kena melukis bagai ni...coz i hate drawing...huhu...

anyway, lukisan alam ko tu cantik la nok..aku kagum..

Puan Kutu said...

wah menarik kursusnya..ada byk aktiviti seni berkumpulan..tq ye baru tahu pasal mandala

adianiez AIDA said...

suka aida tgk gambar ross tu.
ada bridge... tinggi imaginasi nyer.
betul. kalu boring, melukis (aida menconteng sebeno nyer ha ha ha).
bcos kita mcm release kan pe ada dlm otak.
releks...

ArELeEz said...

column ke-2 dr kiri, row ke-4 dr atas, mandala u kn?